Framstegets ledare utbildas inom hedersrelaterat våld och förtryck

Lördag den 19 februari deltog ledare från Framstegets olika aktiviteter i en utbildning som genomfördes av Gävle kommun och Shanazis Hjältar. De utbildar unga att ta avstånd från hedersrelaterat våld och förtryck samt med attitydförändring i samhället. 
– Det kan handla om att man som individ inte får välja sin partner på grund av religion, kultur eller föräldrarnas åsikter, säger Lutfrahman Danish, 19, hjälte och ledare i Nattfotbollen. 

Projektledare Rodin Hajo och hjältarna Sercan Cicek, Jaakob Khreis, Lukman Almuhammed och Lutfrahman Danish.

I Sverige är 70 000 ungdomar utsatta för hedersförtryck och 8 500 känner oro för att bli bortgifta mot sin vilja. Med de siffrorna börjar Shanazis Hjältar sin föreläsning och den faktan vill de att Framstegets ledare ska ta med sig framöver.

De som är en del av Shanazis Hjältar har själva en bakgrund av hederskultur och de föreläser bland annat om vad de har lärt sig sedan projektet Shanazis Hjältar startade. 
– Vi kan inte riktigt ta avstånd från heder eftersom vi är uppväxta med det. Vi vill utveckla oss själva att bli bättre och inte bidra till att det ser ut som det gör. Man ska inte trycka ner någon eller bestämma över sin partner. Låt folk leva sina liv som de vill, säger Lukman Almuhammed, 19, hjälte och ledare i Nattfotbollen. 

Lutfrahman Danish berättar om hur flickor som brukar delta i Nattfotbollen plötsligt kan försvinna från aktiviteten. 
– Då kan det handla om heder och därför vill vi utbilda Framstegets ledare så att de ska förstå vad det handlar om. Vi är uppväxta i en hederskultur och deltagarnas föräldrar också och de vill att tjejen ska vara hemma och att killen ska ha mer frihet, säger han. 
Vad är den största risken med flickor som inte längre kommer till Framstegets aktiviteter? 
– Att det är familjen som bestämmer över henne, säger Lutfrahman Danish. 
– Det kan leda till att tjejen blir en annan människa. Hon kan begå självmord eller bli någon annan. Hon kommer att välja den lätta vägen och de som lever under heder har ingen frihet, säger Lukman Almuhammed. 

De som lever under heder har ingen frihet.

Yasmin Hussein, ledare i Sportfritids och Boll och lek, tycker att utbildningen var givande. 
– Grabbarna gör ett jättebra jobb som verkligen vågar stå upp för hedersförtryck och prata om det, säger hon. 
Hur kan du som ledare ha användning av utbildningens innehåll när det gäller relationen till deltagarna? 
– Om man märker att en deltagare inte längre är med i en aktivitet så kan det vara bra att tänka till lite. Vad kan det bero på att hon inte är med? Och att vara uppmärksam och våga fråga frågor som ”är du okej? varför är du inte med? Du är duktig, stanna hos oss!”. 

Silvana Daniel, ledare i Nattfotbollen, har hört Shanazis Hjältar föreläsa i skolan förut.
– Jag tycker att utbildningen var lärorik när jag tog del av den första gången i skolan och det är bra att även ledarna inom Framsteget får ta del av den. Som ungdomsledare behöver man våga se, lyssna och ta deltagarnas berättelser på allvar. Vi behöver kunna bemöta svårigheter som barnen tar upp, säger hon. 

Hon kan också i bland märka av att flickor försvinner från exempelvis Nattfotbollen.
– Man märker av att det är många fler killar som deltar än tjejer och det kan vara av olika anledningar. Men man vet aldrig om det har med hedersförtryck att göra eller om de helt enkelt inte har intresse att spela. Därför är det viktigt att våga fråga hur de mår och kolla läget då och då för att vara uppmärksam. 

Silvana Daniel och Yasmin Hussein, ledare Nattfotbollen.

Tewelde Sereke är ledare inom Sportfritids och han tror att tradition kan vara en av anledningarna till att tjejer tenderar att försvinna från aktiviteter. 
– När barnen blir vuxna får de inte samma frihet som när de var barn. I bland tror jag att det har med traditioner att göra. Det kan också handla om att flickorna behöver hjälpa familjen när de blir vuxna eller att de är upptagna med skolarbete, säger han. 

Han tycker också att utbildningen var givande. 
– Jag lärde mig mycket och det är en viktig utbildning. De pratade om att tjejer ofta deltar i sportaktiviteter när de är barn och att de slutar komma när de blir äldre. 
Vad kan ni som ledare göra åt det? 
– Vi pratar alltid med barnen om de inte kommer. Vi behöver ha bra kontakt med barnen som deltar i aktiviteter, både pojkar och flickor. 

Tewelde Sereke, ledare Sportfritids.
Facebook
Twitter
LinkedIn