Under sommaren gör Framsteget en reportageserie för att visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss. Vi har dels intervjuat flera ledare som på olika sätt praktiserat och sedan jobbat hos oss, men också både Arbetsförmedlingen och Bessemerskolan som berättar om samarbeten och extratjänster. Vi har även pratat med en student på Högskolan i Gävle som har gjort sina fältstudier hos oss.

 

Vi vill visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss och berätta vad en praktikplats kan leda till efteråt.

 

I del fem möter vi Halimo Hussein. Hon gjorde en veckas praktik inom Framsteget när hon gick i årskurs 7. 

Halimo Hussein hade en veckas praktik i årskurs 7

Halimo Hussein fick en ögonöppnare under sin praktikvecka: allt är inte alltid roligt.

Halimo Hussein, 15 år, jobbar i dag som ledare inom Framsteget Tjejer och Nattfotboll. När hon gick i årskurs 7 genomförde hon en veckas praktik inom föreningen. Det hon framför allt tog med sig är att det krävs mer jobb än vad hon trodde från början.

– Det är mycket mer datorjobb än vad jag trodde! Jag fick en annan bild av Framsteget, säger hon.

 

Halimo Hussein har precis gått ut årskurs 9, med andra ord var det ett tag sedan hon gjorde sin praktik. Hon gick i första hand bredvid Framstegets verksamhetsansvarige, Chia Abdolah, och det var då hon insåg att det inte bara är att genomföra olika aktiviteter, utan att det krävs en del planering också.

– Vi gick igenom Chias mejl och jag fick se allt som kommer in, innan själva jobbet görs. Det var mycket mer datorjobb än jag trodde. Jag tänkte att det bara var att genomföra de olika aktiviteterna som till exempel Nattfotboll och Boll och lek, men det är så mycket mer än det, säger hon.

Hon deltog också i flera möten, något som var nytt för henne och som hon tror att hon kommer att ha nytta av framöver.

– Jag kände inte till den här bilden av Framsteget, så det var viktigt för mig att se vuxenlivet. En dag kommer vi bli stora och bli de som tar över de vuxnas jobb, därför behöver vi veta vad som väntas av oss. Det är viktigt för mig, säger hon.

Framsteget betyder mycket för mig och de gör jättemycket för ungdomar.

Ledare inom nya aktiviteten Framsteget Tjejer

För Halimo Hussein är Framsteget en viktig verksamhet som behövs för Sandvikens invånare.

– Framsteget betyder mycket för mig och de gör jättemycket för ungdomar. Om inte Nattfotbollen fanns, vad skulle vi ungdomar göra då? De gör verkligen jättemycket. Vi ungdomar kanske inte ser allt som de gör, men det betyder så mycket för mig.

I dag är du själv ledare inom nattfotbollen och den nystartade aktiviteten Framsteget Tjejer, hur är det?

– Det är jättekul att få vara med och komma på idéer. Först fanns det inget Framsteget Tjejer, men när vi var ett gäng som ville starta upp en sådan aktivitet, så stod Framsteget upp för oss. Jag tycker att vi ändrar på mycket och vi kan förbättra Framsteget på flera sätt, säger hon. 

 

 

”Allt är inte bara jätteroligt”

När hon tänker tillbaka på veckan när hon gjorde sin praktik, så är det ändå vuxenjobbet hon minns mest.

– Det jag tog med mig är att jag fick ta del av vuxenlivet. Jag visste som sagt inte om den delen och jag tar med mig att allt inte bara är jätteroligt, utan det finns vissa tråkiga uppgifter också, som till exempel allt datorjobb.

Att genomföra sin praktik inom Framsteget är något som Halimo Hussein rekommenderar.

– Ja, det är kul! De som jobbar där är trevliga också. Ibland var Chia borta på möten där jag inte var med och då var hans kollegor trevliga och tog hand om mig, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn