Sportfritids fick besök av Kodcentrum

En gång i veckan håller Sportfritids i aktiviteten programmering, kodning och digitalt skapande som är ett samarbete med den ideella föreningen Kodcentrum. De arbetar med att introducera barn till programmering och digitalt skapande. I början av februari var Kodcentrum på besök hos Sportfritids för att kolla hur det går för deltagarna och samtidigt visa upp några nya utmaningar. 

Framstegets kommunikatör var på plats för att intervjua deltagarna och Kodcentrums generalsekreterare.

Merhawi Haftab Gide brukar besöka Sportfritids varje dag. Mest tycker han om att spela fotboll och basket men han brukar också vara med när de provar på programmering och digitalt skapande. Han har skapat ett spel där en kille ska göra fotbollsmål. 
– Man går in på Kodcentrums hemsida och så kan man programmera och göra vad man vill. Man måste få det man skapar att röra sig, till exempel kan man göra olika spel, säger han. 

Du har skapat ett fotbollsspel, var det svårt? 
– Nej, det är bara att gå några steg med sin gubbe och skjuta.

Merhawi Haftab Gide, deltagare Sportfritids.

På plats under Kodcentrums besök var också Saga Li Roth, som även hon har deltagit i kodningen flera gånger. 
– Man gör olika gubbar genom att trycka på en pil och så kan man välja om den ska gå bakåt eller framåt, om den ska hoppa eller gå åt höger eller vänster. Till slut blir det som en film, säger hon. 

Det var genom Sportfritids som hon kom i kontakt med programmering och digitalt skapande för första gången.
– Det är roligt att man får göra något eget i stället för att göra ett spel som redan finns. 

Yasmin Hasan har deltagit i Sportfritids många gånger, men den här veckan var det första tillfället som hon provade på Kodcentrums utmaningar. 
– Jag vet inte riktigt vad det är för något men jag tror att det kommer vara roligt. Det känns lite kul att få prova på, säger hon. 

Saga Li Roth och Yasmin Hasan, deltagare Sportfritids.

Att få tillgång till teknik är en demokratifråga som är jätteviktig.

Disa Jernudd är generalsekreterare för Kodcentrum och hon menar att Framsteget rimmar bra med deras egen verksamhet.
– Det pratas mycket om skärmtid och rädsla för stillasittande och att i Framsteget kunna välja mellan att skapa saker via Kodcentrum samtidigt som de rör på sig och sportar är en bra kombination, säger hon. 

Hon berättar också att det är viktigt att hänga med i den digitala utvecklingen som går i rasande takt, och att det är särskilt viktigt som ung tjej.  
– Att få tillgång till teknik är en demokratifråga som är jätteviktig. Det handlar mycket om hur man får tillgång till och hur man introduceras till teknik och vetenskap. Nästan allting som jag dagligen brukar är digitalt och om vi inte får tjejer att förstå att de inte kommer att kunna vara med och styra framtidens utveckling och innovation om de inte bryr sig, så kommer inte det som skapas att vara för dem. 

Hon tycker inte heller att man alltid måste tala om termer som till exempel programmering eller teknik.
– I stället kan man säga ”nu jag ska visa dig hur man kan spela musik på en dator” och så kommer de i gång och vill testa. Då tar man bort känslan av att det handlar om svår teknik och att det snarare är en rolig grej. 

Yasmin Hasan och Disa Jernudd skapar musik.
Facebook
Twitter
LinkedIn