Försäljningen av Bingolotter är viktig för ungdomsverkamheten – möt några av våra anställda

En viktig del i föreningslivet är försäljningen av lotter, och i synnerhet Bingolotter. De pengar som dras in betyder mycket för ungdomsverksamheten. Sandvikens IF är stolta över att många av föreningens försäljare har någon form av funktionsvariation, diagnos eller handikapp. Många av de som arbetar, både som anställd och ideellt, är även i varierade åldrar. 

Framsteget har träffat fyra av föreningens lottförsäljare, varav en av dem också är ansvarig för lott- och kioskverksamheten. 

Göran Nordström är ansvarig för lottförsäljningen, och Ida Risslinge är en av de anställda som säljer lotter på Ica Maxi i Sandviken.

Lagom till midsommar förra året började Ida Risslinge, 30, sälja Bingolotter inom Sandvikens IF. Efter att ha jobbat drygt ett halvår, och sedan i december på heltid, kan hon konstatera att hon trivs väldigt bra. 
– Jag tycker om att jobba med människor. Jag är barnskötare från början och är van vid att jobba med människor, och jag vet inget annat än det. Det är mycket glädje i att sälja lotter och det är kul att jobba och få prata med folk, säger hon. 

Ida Risslinge sitter i dagsläget på Ica Maxi och säljer lotter. Under jul- och nyårsperioden var det högt tryck på försäljningen och hon försökte slå rekord i antal sålda lotter. 
– Jag tävlade med mig själv hur mycket jag kunde sälja, och jag slog Göran Nordström, som är samordnare för lottförsäljningen. 
– Det är kul för man försöker slå rekord hela tiden. Under jul och nyår sålde jag över tusen enkla lotter, 300 dubblellotter och 33 trippellotter. Jag tycker om att jobba när det är högt tempo, säger hon. 

Flera av de som arbetar med att sälja lotter har någon form av funktionsvariation, och Ida Risslinge har både ADHD och dyslexi. Hon tycker det är positivt att diagnoser inte står i vägen för möjligheten att få jobba inom föreningen. 
– Alla behöver träffa människor, oavsett vad man har för hinder. Det handlar om kommunikation och att träffa folk för att inte må dåligt. Jag tror också att man har lättare att förstå andra människor runt omkring sig som har en diagnos, exempelvis de som köper lotter. Då kan jag ha förståelse för att vissa kanske behöver hjälp eller tar längre tid på sig, säger hon. 

Hon menar också att hennes diagnoser både kan hjälpa och stjälpa henne i sitt arbete.
– I bland blir det jobbigt med rastlösheten, då brukar jag läsa en bok när jag inte har kunder. Å andra sidan går det väldigt bra för mig när det är högt tempo, för då kan jag koncentrera mig fullt ut, vilket jag tror är bra. 

När Ida Risslinge säljer lotter är det slutsiffra 7 och 5 som dominerar bland kunderna. 
– Den är viktig för många. Jag har en kund som alltid tar slutnummer 6. I bland kan jag behöva öppna en ny bunt med lotter för att kunden ska få rätt siffra. 0 och 1 är det nästan ingen som köper, och inte heller nummer 2. 

Allt överskott från försäljningen går till föreningen, och av alla Bingolotto-föreningar från Uppsala och norrut i Sverige är Sandvikens IF störst.

Sedan fem år tillbaka är Göran Nordström Bingolotto-ansvarig, och han har även ansvar för kioskinköp. Mycket av hans tid går åt till administration och schemaläggning, men han brukar sitta på Ica Maxi och sälja lotter när det finns tid över. 
– Jag tycker det är jätteroligt att själv sälja lotter. I och med att jag inte gör det så ofta, så är det kul när det väl händer, säger han. 

Det blev en bra försäljning av lotter under 2021, särskilt under jul och nyår.
– Vi hade en stor omsättning förra året. Under jul och nyår sålde vi för drygt 1,1 miljoner. Man kunde köpa lotter för mellan 100-300 kronor, och om man omvandlade alla lotter till 50 kronor, som de kostar vanligtvis på söndagarna när Bingolotto sänds, sålde vi totalt 21 000 lotter. Det var en ökning med nästan 5 000 lotter jämfört med året innan, säger han. 

Förutom de anställda inom Sandvikens IF som säljer lotter, finns det fler personer som gör en stor insats för försäljningen, och det är de pensionärer som ställer upp ideellt. 
– Jag tror att de tycker att det är roligt och att de känner sig viktiga. En av pensionärerna har haft barnbarn som har spelat i föreningen och en annan har varit med i damklubben när den fanns och hon hjälpte också till med att bedriva kiosk och bre smörgåsar till cuper, säger Göran Nordström. 

Allt överskott från försäljningen går till föreningen, och av alla Bingolotto-föreningar från Uppsala och norrut i Sverige är Sandvikens IF störst. I hela landet ligger Sandvikens IF på en tolfte plats. Göran Nordström menar att överskottet från försäljningen gör stor nytta i föreningen. 
– Det är jätteviktigt. Bara under julen 2021 gav försäljningen 170 miljoner som gick till föreningar i hela Sverige. Och under 2020 gav försäljningen 586 000 kronor till Sandvikens IF, och det är pengar som går till ungdomsverksamheten som gör att lagen kan få cupbidrag och liknande, säger han. 

En av de som ställer upp ideellt med att sälja lotter är 83-åriga Märta Hägglund.

Märta Hägglund, 83, är en av flera pensionärer som ställer upp ideellt med att sälja Bingolotter. Hon har länge varit aktiv i föreningen, och den betyder mycket för henne. 
– Jag är så glad över att få träffa folk och prata. Det betyder allt för mig, säger hon. 

Hon har sedan lång tid tillbaka ställt upp i Sandvikens IF, både genom att sälja lotter men också med försäljning vid fotbollscuper och liknande. Och det är den sociala biten som får henne att fortsätta.
– Efter att min man gick bort flyttade jag och gjorde inget annat än att städa och plocka hemma, och det är det största misstag jag har gjort, för jag slutade röra på mig och sedan kom Corona. Nu är jag så glad att jag kan börja igen. Jag känner mig trygg i att sälja lotter och det är så många i den här staden som känner mig. Nu är jag nöjd med livet och jag tycker att det fungerar bra, säger hon. 

Hon vill också lyfta fram Göran Nordström och det arbete han gör som ansvarig. 
– 2016 började han jobba och det var ett underverk! Han är otroligt duktig och det är han som är hjärnan i hela lott-verksamheten. Sedan han började har jag inte behövt bekymra mig.  

Vilken slutsiffra skulle du säga är vanligast?
– Just nu är det 7 och 9, men det varierar hela tiden.  Och det är det som är tjusningen med bingolotter. Man vet aldrig vad som väntar. 

Erika Hellström trivs bra med att sälja lotter inom Sandvikens IF.

42-åriga Erika Hellström fick en praktikplats hos Sandvikens IF under sommaren 2021 som Bingolotto-försäljare, och hon hade en längre praktikperiod innan hon blev anställd. I dag jobbar hon 75 procent med att sälja lotter. 
– Det är ett fritt jobb att sälja Bingolotter. Jag har ett bra schema och jobbar tre timmar åt gången, ett pass på förmiddagen och ett på eftermiddag. Jag kan sitta och läsa samtidigt som jag jobbar, men jag håller också uppsikt ifall det kommer kunder, säger hon. 

Hon menar att det är ett självständigt arbete, samtidigt som hon får träna på att vara social. Hon berättar att de flesta som köper bingolotter är äldre, över 40 år, men att det under jul och nyår var kunder i alla åldrar.
– Då fick man också neka ungdomar som inte var 18 år att köpa lotter. 

Jul- och nyårsförsäljningen gick mycket bättre än Erika kunde tro, och hon sålde slut på alla jullotter och nästan alla nyårslotter. 
– Jag trodde inte att jag skulle sälja så mycket. Det var tidvis stressigt men också roligt att så många ville köpa Bingolotter. De flesta brukar vilja ha slutsiffra 7, 8 eller 9. Siffrorna 0, 1 och 2 brukar ofta bli kvar sist, säger hon. 

Det är bra att det är blandade åldrar på Bingolotto-försäljarna och att även personer med funktionsvariationer inkluderas. För personer med funktionsvariationer är det viktigt att känna att man tillför något och att man behövs på ett jobb.

För Erika Hellström är det viktigt att få vara en del av föreningslivet, och hon menar att föreningar som till exempel Sandvikens IF bidrar till ökad hälsa och ett bättre välmående både för de som spelar fotboll, men också för de som går och ser matcherna. 
– Samhället mår bra av att det finns idrottsföreningar och det är viktigt att alla som vill får vara med i en förening, eftersom det bidrar till att den psykiska hälsan blir bättre. Det är också bra att det är blandade åldrar på Bingolotto-försäljarna och att även personer med funktionsvariationer inkluderas. För personer med funktionsvariationer är det viktigt att känna att man tillför något och att man behövs på ett jobb, säger hon. 

Avslutningsvis berättar Erika Hellström att hon är glad över att få vara en del av Sandvikens IF genom att sälja lotter.
– Det är en bra stämning och jag får ett bra bemötande. Det ger mig också en positiv arbetslivserfarenhet. 

Facebook
Twitter
LinkedIn