Aktivitetsdag med SIF Bolltrollarna och gymnasiesärskolan

Onsdag den 21/4 anordnade SIF Bolltrollarna en aktivitetsdag på Jernvallens A-plan, där de hade bjudit in Sandvikens gymnasiesärskola. Framsteget var på plats och pratade med både tränare och deltagare, ett par minuter innan träningen startade. 

– Tanken är att de ska få testa på och se vad vi gör på träningarna, förhoppningsvis kan vi locka hit fler spelare också, säger Sanna Isaksson, tränare i Bolltrollarna. 

Det är första gången som Bolltrollarna bjuder in gymnasiesärskolan för en gemensam aktivitetsdag. Vanligtvis brukar Bolltrollarna starta upp träningarna i maj, men på grund av corona och tack vare det fina vårvädret, kan de börja tidigare än vanligt. Under den en och en halvtimme som aktivitetsdagen pågår får gymnasieleverna testa på och se hur en fotbollsträning kan gå till. 

– Jag hoppas att eleverna som är här i dag känner glädje med fotbollen och glädje över att vara aktiv och få känna att kroppen jobbar. Man får testa på i eget tempo och utifrån sina möjligheter. Men fotbollen är bara en liten del, gemenskapen och samarbetet är också jätteviktigt, säger Sanna Isaksson. 

"Funktionshindrade är lika mycket värda som alla andra, därför är det jättebra att den här möjligheten ges"

Sanna Isaksson och Evelina Holmqvist är tränare i Bolltrollarna
Sanna Isaksson och Evelina Holmqvist är tränare i Bolltrollarna.

Två av gymnasiesärskolans elever som deltog under aktivitetsdagen är Daniel och Lukas. Ett par minuter innan träningen drog i gång var de båda två taggade och laddade. 

– Det känns spännande att prova något nytt. Jag har aldrig spelat fotboll ”på riktigt” tidigare, bara testat någon gång, säger Daniel. 

Lukas däremot är en erfaren fotbollsspelare sedan åtta år tillbaka. Just nu spelar han i Torsåkers IF. Att den här dagen arrangeras tycker han är positivt.
– Det är jättekul att de som är funktionshindrade får chansen att spela fotboll, särskilt om man har haft drömmar om det. Funktionshindrade är lika mycket värda som alla andra, därför är det jättebra att den här möjligheten ges, säger han. 

Lukas menar också att det är viktigt för Sandviken som kommun att samarbeta. 
– Det är bra att SIF hittar på något nytt och jag hoppas att Sandviken kan sprida det här. Det är också viktigt att alla för möjligheten att prova på, så alla kan vara med och ta del av det, säger han. 

Hoppas på fler gemensamma träningar 
Både Daniel och Lukas hoppas att Bolltrollarna och gymnasiesärskolan kan träffas fler gånger.  

– Jag hoppas också att Sandviken kan sprida det här, då kan det bli fler funktionshindrade i Sverige som får spela fotboll, precis som de vanliga människorna gör, säger Lukas. 

Redan innan träningen började berättade Daniel att han kan tänka sig att börja träna i Bolltrollarna.
– Ja, om det känns kul så kan jag tänka mig det, säger han. 

Lukas och Daniel, elever på gymnasiesärskolan, tycker det är bra att de tillsammans med Bolltrollarna kan träna och vara aktiva. Lukas har spelat fotboll i åtta år, för Daniel är det första gången.

Josefine Johansson har sedan många år varit med i Bolltrollarna. Hon hoppas också på att aktivitetsdagen med gymnasiesärskolan resulterar i fler spelare till laget.

– Det är bra att de får komma och prova på, alla kan vara med och spela fotboll, säger hon. 

Vad är det bästa med att spela fotboll?

– Tränarna är jättebra och det är kul att få vara med sina kompisar och spela tillsammans. 

Jossan Johansson, som har spelat i Bolltrollarna i många år, hoppas att aktivitetsdagen resulterar i fler lagkamrater.
Facebook
Twitter
LinkedIn