Lördag den tredje juli besökte författarna Philip O’Connor och Haidar Hajdari Nya Bruket i Sandviken. De har skrivit fotbollsboken ”När allt står på spel” och bjöds in till Nattfotbollen, där de pratade om sin bok och om läsning, signerade böcker som delades ut och spelade fotboll med barnen och ungdomarna som deltog. 

Evenemanget genomfördes i samarbete med Sandvikens folkbibliotek och projektet ”Hemma hela sommaren”. Vi vill även tacka Binbash’s Barbershop i Sandviken som tävlade ut hårvårdsprodukter. 

Nedan kan du läsa intervjuer med författarna, en ungdom som var på plats och barn- och ungdomsbibliotekarien Anna Karlsson.  

Författarna Philip O'Connor och Haidar Hajdari fick ta emot en varsin SIF-halsduk.

Framsteget intervjuade författarna precis innan de skulle gå in på fotbollsplanen för att presentera sig för de barn och ungdomar som var på plats. Och förväntningarna var positiva. 

– Det känns bara roligt att vara här och jag har faktiskt aldrig varit såhär långt norrut. Det är ett jättefint initiativ och det ska bli kul att lattja lite med barnen och röra på sig, säger Haidar Hajdari. 

Philip O’Connor menar att det kan vara svårt att veta vad man får ut av den här typen av författarbesök. 

– Det är alltid intressant för man vet aldrig vad man kan förvänta sig. Oavsett vad så handlar det väldigt lite om oss och böckerna, och väldigt mycket om ungdomarna som är här. I slutändan är det de som är viktiga, säger han. 

Matchfixning och moraliska dilemman
Boken handlar till stor del om fotboll, men den lyfter också andra viktiga ämnen som det är bra att ungdomarna känner till.

– Fotboll i allmänhet är något som många intresserar sig av och det är så mycket mer än att sparka boll. I boken skriver vi om matchfixning, som handlar om när man försöker påverka ett resultat i en match. Vi nämner också situationer där hela ens familj kan bli drabbad kring moraliska dilemman, som kan komma speciellt i ung ålder. Det är något vi tycker är värt att prata om, säger Haidar Hajdari. 

– Fotboll är heller inte en sport som man kan spela ensam, visst kan man lattja lite själv men sedan måste man spela mot någon och då behöver man andra. I fotboll får man in alla former av gemenskap och det är på gott och ont. Vår andra bok handlar om mobbning och då blir fotbollen en scen där vi spelar ut alla de här berättelserna och försöker visa vad man som ung kan tänka på för att veta hur man ska reagera senare, säger Philip O’Connor. 

 

I fotboll får man in alla former av gemenskap och det är på gott och ont.

De båda författarna är överens om att det är viktigt att kunna läsa olika typer av texter, oavsett om det är en lång bok, kortare texter eller ett inlägg på Instagram. 

– Men på till exempel Instagram är det kanske inte alltid den bästa grammatiken och därför försöker vi få till en annan typ av läsning där det krävs lite mer tålamod. I vissa delar i Sverige har människor problem med att uttrycka sig med det ordförråd de får med sig från skolan, men det kan man alltid hitta genom att läsa böcker. Nästan alla böcker som jag gillar ligger till grund för den framgång som personen har haft, säger Philip O’Connor. 

Han menar också att han och Haidar Hajdari vill visa att det finns en möjlighet att kunna publicera och ge ut böcker, att de inte bara gör det för sig själva, utan också för att kunna inspirera andra. 

– I grunden måste du ha ett språk, en idé och kunna kommunicera den. Det är det som vi vill prata med ungdomarna om, säger Philip O’Connor. 

Haidar Hajdari berättar att han själv inte var särskilt intresserad av läsning som barn.

– Jag läste bara det jag behövde i skolan och för att kunna göra läxor, men utöver det så var det inget som intresserade mig. Sedan kom Zlatan-böckerna och andra böcker som jag blev intresserad av och då fick jag tänka på ett annat sätt än jag gjorde tidigare. Vikten av att läsa har hjälpt mig otroligt mycket i min bransch, säger han. 

Vad hoppas ni att barnen och ungdomarna tar med sig från ert författarbesök? 

– Jag hoppas att de vill läsa boken och att de fastnar i den. Vi hoppas också att de känner igen sig i böckerna. Vi är nöjda om de går härifrån med ett leende på läpparna efter att ha haft en trevlig kväll, säger Philip O’Connor. 

– Det är lika mycket värt för mig också, säger Haidar Hajdari. 

Man måste visa respekt mot alla, både barn och vuxna.

Sara Wakkah ser fram emot att läsa författarnas bok och hon hoppas att den är rolig.

En av deltagarna som var på plats på Nya Bruket är Sara Wakkah. När det gäller läsning tycker hon främst om att läsa faktaböcker om fotboll och kändisars egna biografier, gärna från fotbollsspelare. Hon ser fram emot att läsa ”När allt står på spel”. 

– Jag hoppas att boken de har skrivit är rolig att läsa. Jag ser också fram emot den här kvällen och hoppas att jag kan lära känna nya människor, säger hon. 

Sara Wakkah har tips till de som tycker att det är svårt eller jobbigt att läsa böcker.

– Man kan ställa en timer på en timme och fokusera på att läsa. Man måste läsa en frivillig bok som passar en själv och som man känner att man vill läsa. 

”När allt står på spel” handlar om fotboll, men den lyfter också andra viktiga ämnen som till exempel mobbning och hur man beter sig mot varandra. För Sara Wakkah är det viktigt att visa respekt. 

– Jag blev mobbad förut och blev kallad olika ord, men jag kämpade emot och ignorerade dem. Man måste visa respekt mot alla, både barn och vuxna. Man kan visa respekt genom att lyssna och inte lägga sig i när någon pratar, säger hon. 

Anna Karlsson, barn- och ungdomsbibliotekarie på Sandvikens Folkbibliotek, fastnade för författarnas personlighet och energi.

Under året har Sandvikens Folkbibliotek jobbat med satsningen ”Stärkta bibliotek” som finansieras av Kulturrådet. Tack vare det kan de göra något extra än det de gör i vanliga fall, vilket har resulterat i projektet ”Hemma hela sommaren”. 

– Vi vill nå ut till barn som inte åker bort under semestern, inte har sommarstuga eller inte går på sommarläger. Vi vill göra något extra för dem. Därför jobbar vi nu med uppsökande verksamhet i stället för att ha aktiviteter på biblioteket, säger Anna Karlsson, barn- och ungdomsbibliotekarie på Sandvikens Folkbibliotek.  

Hon hörde talas om författarna Philip O’Connor och Haidar Hajdari under förlagsdagarna, där årets böcker presenteras. 

– Jag fastnade för deras personlighet och energi och sedan läste jag boken som är helt fantastisk. Den är spännande och handlar om bland annat fotboll, familjen och matchfixning, vilket känns passande nu när det är sommar och EM. Jag tänkte att det vore perfekt att bjuda in dem, men biblioteket är inte rätt plats att ha ett fotbollsevenemang. Då fick jag tips om Framsteget och Nattfotbollen, säger hon. 

Vidare berättar hon att det uppstår ett läsglapp på sommaren när barnen slutar i skolan och kommer av med rutiner och sin läsning. Alla barn som deltar i författarbesöket får en signerad bok, något som Anna Karlsson hoppas får barnen att vilja läsa den. 

– Läsglappet drabbar mest barn som bor i resursdrabbade områden och vår förhoppning är att de ska läsa den här boken, men också se att man kan bli författare och att man kan jobba med läsning, texter och berättelser. 

Ordförråd på 50 000 ord
Allt färre barn läser böcker och Anna Karlsson förklarar närmre vilken betydelse läsning har för oss. 

– Det är svårt att beskriva hur viktigt det är. För att som vuxen klara sig i samhället i dag behöver man ungefär 50 000 ord och 80 procent av orden kommer från skriven text. Då är läsning en viktig del. 

Hon poängterar också att det inte måste vara tryckta böcker man läser, utan att det finns olika sorters texter. 

– Läsning är viktigt för skolgången och för möjligheten i livet. Det är också roligt att läsa och viktigt att kunna ha ett språk och uttrycka sig, säger hon. 

Facebook
Twitter
LinkedIn