Det blev en annorlunda Sommarlovsfotboll i år. För första gången utökade vi antalet dagar till fem dagar i veckan och på plats fanns spelare från SIF:s dam-och herrlag och ledare från Framsteget. Och det märks att Sommarlovsfotbollen behövs i Sandvikens kommun, det menar Robin Lindgren och Felicia Richter Lindmark som samordnar fotbollsskolan.
– Det är jätteviktigt att barnen har en plats där det finns struktur, trygghet och gemenskap, säger Robin Lindgren. 

I det här reportaget intervjuas de båda samordnarna och även Stela Hagos som var en av ledarna. Trevlig läsning! 

Felicia Richter Lindmark och Robin Lindgren var samordnare för årets Sommarlovsfotboll. För Felicia var det fjärde gången och för Robin första gången. 

Sommarlovsfotbollen är en öppen fotbollsskola där alla deltar tillsammans på ett lekfullt och naturligt sätt, oavsett bakgrund eller språk. Tillsammans spelar vi spelar fotboll och bedriver lekar samt jobbar med attityder och nyfikenhet i Framstegets anda. I år deltog drygt 15 stycken ledare som är spelare i SIF:s dam- och herrlag, samt ledare som jobbar inom Framsteget. 
 
Felicia Richter Lindmark var för fjärde året i rad samordnare och hon är nöjd över årets Sommarlovsfotboll. 
– Jag tycker att det gick bra och vi hade ett helt annat upplägg än tidigare. I år hade vi mer struktur. Det svåra var att veta hur många som skulle komma om dagarna. Det är först när vi vet det som vi vet vilka övningar och lekar vi vill göra. Man måste vara spontan, säger hon. 
 
För Robin Lindgren däremot var det första året som samordnare, och även han ser positivt tillbaka på sommaren. 
– Jag hade höga förväntningar och eftersom vi var på plats flera dagar i år var det ännu svårare att veta hur man ska lägga upp det. Det är svårt att ha en struktur när det samtidigt är så spontant, men det går, säger han. 

Man märker att barnen har något att göra på sommarlovet och det är jätteroligt att se.

Alla ledare har tillgång till en digital övningsbank som samordnarna har satt ihop. I den finns förslag på olika upplägg, lekar och övningar som de kan plocka fram under dagen. Alla övningar och lekar involverar en boll och de är utvalda för att bidra till spelutveckling. 
– Övningsbanken ska vara enkel och flexibel för ledarna att använda och den finns till som en hjälp. Vi brukar välja drygt två aktiviteter på förmiddagen och två på eftermiddagen, beroende på hur roligt barnen tycker att det är, säger Robin Lindgren. 
 
Och det är just barnens glädje och gemenskap som är i fokus under Sommarlovsfotbollen. Som flest deltog drygt 70 olika barn på en och samma dag, men alla är inte där i huvudsak för att spela fotboll, menar Felicia Richter Lindmark. 
– Man märker att barnen har något att göra på sommarlovet och det är jätteroligt att se. Vissa som kommer till fotbollsplanen vill inte spela fotboll, men däremot umgås och träffa kompisar, säger hon. 
 
Hur viktigt är det att Sandvikens barn får den här chansen under sommarlovet? 
– Det är jätteviktigt att barnen har en plats där det finns struktur, trygghet och gemenskap. De behöver ha en samlingsplats att gå till på sommarlovet som är trygg. Vissa av barnen känner säkert en utanförskap och man kanske inte hänger lika mycket med sina kompisar på lovet, men då finns det en samlingsplats åt dem, säger Robin Lindgren. 
När man jobbar som ledare inom barn- och ungdomsverksamhet blir man på köpet en viktig förebild. Och alla situationer är inte lätta att hantera, menar Felicia Richter Lindmark.  
– Det jag tar med mig från i år är hur man ska hantera olika situationer med barnen. Till exempel om man förlorar en match och barnen har en vinnarskalle redan vid den åldern. Det är viktigt att veta hur man tar sig an olika situationer och hur man pratar med barnen, säger hon. 
 
Att vara en bra förebild innebär att ledarna pratar med barnen och ungdomarna, och ser till att de känner sig trygga och sedda, menar Robin Lindgren. 
– Vi behöver visa att vi finns där för barnen och att vi vill socialisera med dem. Vi bygger broar med deltagarna och vi kommer ju att finnas kvar i Sandviken och träffa på barnen genom andra aktiviteter. Vi vill att deltagarna ska känna trygghet både inom SIF och Framsteget, säger han. 
 
När det gäller responsen från både deltagare, föräldrar och ledare, så har den varit god. 
– Vi har pratat med en del föräldrar och de uppskattar Sommarlovsfotbollen jättemycket. Det har varit en trygghet för dem att lämna av barnen på en bra plats där de ser att barnen har roligt. Många tyckte också att utvecklingen att i år erbjuda fotbollsskolan fem dagar i veckan var bra, eftersom många barn ville vara på plats varje dag, säger Robin Lindgren. 

Stela Hagos är en av de ledare som deltog under årets Sommarlovsfotboll, och för henne var det första gången. 
– För mig var det ny upplevelse och jag lärde mig mycket av att lära ut till andra, säger hon. 
Det hon framför allt tar med sig från sommaren är att alla, både barn och ledare, verkligen ansträngde sig för att alla skulle få vara med.
– Det var inte någon som inte ville göra något, alla ville göra allting. Det var ingen som var utanför eller någon som försökte stötta ut någon. Alla peppade varandra. 

Men det var också just det hon upplevde som den största utmaningen, att vara alla till lags.
– Vi ville ha en sammanhållning utan grupperingar och att alla skulle ha samma möjligheter. Alla skulle vara med och ingen skulle känna sig utanför. Om det till exempel var två barn som inte ville göra en viss övning, så kunde någon av oss ledare gå iväg med dem och göra en annan lek, säger hon. 

Stela Hagos, spelare i SIF Damjunior, var i år för första gången ledare under Sommarlovsfotbollen.

Hur tycker du att en bra förebild ska vara?
– Det viktigaste är att inte använda ett fult språk eller att säga onödiga saker. Barnen såg hur vi behandlade varandra och utifrån det lär de sig och gör likadant. Jag tycker att det är jätteviktigt, deltagarna var ju ändå där fyra timmar varje dag och tittade på vad vi gjorde, säger hon.

Stela Hagos menar också, precis som samordnare Robin Lindgren, att behovet för att bedriva Sommarlovsfotbollen finns.
–  Fördelen med att vi var på plats fem dagar i veckan i år var dels att barnen fick mer tid att lära känna varandra och få nya kamrater. Dessutom kanske många blev mer intresserad av fotboll och så småningom hittar sin egen väg. Men det viktigaste i grund och botten var att barnen hade roligt när de kom dit och att de fick nya kunskaper, säger hon.

Läs gärna vårt reportage från tidigare i sommar när Sommarlovsfotbollen precis hade dragit i gång.

Facebook
Twitter
LinkedIn