Framsteget och Sandvikens kommun samarbetar genom kampanjen Spela Roll!

Spela Roll! är en internationell kampanj som infaller varje år, samma vecka som alla hjärtans dag. Kampanjen handlar om att uppmärksamma alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion. Detta med fokus på barnrättslagen – FN:s barnkonvention. Lagen fastslår bland annat alla barns rätt till delaktighet och rätt att bilda en åsikt och uttrycka den i frågor som rör dem.

Sandvikens kommun har de senaste åren varit en del av kampanjen på olika sätt, bland annat genom att ta hjälp av Framsteget och Sandvikens IF. 

I den här artikeln intervjuas Camilla Gilljam, folkhälso- och trygghetsstrateg, Sandvikens kommun och Frida Kempe, samordningsansvarig på Lyktan, Sandvikens kommun. 

Camilla Gilljam, folkhälso- och trygghetsansvarig och Frida Kempe, samordningsansvarig för Lyktan.

Kommunen har under flera år deltagit i kampanjen Spela Roll! på olika sätt. I år uppmärksammade de kampanjen i sociala medier, där de tog hjälp av spelare från Sandvikens IF.
– Vi tycker att vi har många aktiva föreningar som vi vill ha med i olika kampanjer. Vi har också haft kontakt med fotbollen och SAIK Bandy där spelarna har spelat in filmer där de visar att de stöttar kampanjen. Och de filmerna visas för många ungdomar som spelar fotboll och som har som mål att spela i A-laget, där spelare går ut och säger att de står bakom kampanjen, säger Camilla Gilljam.  
Hon menar att det är viktigt att belysa att man som barn inte är ensam i att ha en förälder som dricker för mycket alkohol.
– Du är inte ensam, det är inte ditt fel och det finns hjälp att få på nära håll, säger hon. 

Kommunen har också skickat ut mejl till alla elever från årskurs fyra till årskurs tre på gymnasiet där de har berättat om kampanjen och hänvisat till att det finns hjälp att få via elevhälsan eller Lyktan, som är stödgrupper för barn och ungdomar i Sandvikens kommun. Även all skolpersonal har fått information om att alla elever kommer att få ett mejl om kampanjen. Vart femte barn växer upp i förhållanden där en förälder dricker för mycket alkohol.
– I en hel skolklass är det ganska många barn. Därför är det värdefullt när kommunala förebilder inom föreningslivet tar ordet och pratar om det här, säger Frida Kempe. 

Camilla Gilljam berättar att de också brukar hänvisa till nationella Spela Roll! och deras webbinarier. Men förra året höll Sandvikens kommun i ett eget webbinarium.
– Då deltog Frida Boisen via en digital föreläsning. Vi har försökt ha föreläsare varje år som har något med beroende, missbruk eller den genren att göra och då har vi haft öppna sådana. 
– Tanken var att det skulle fortsätta så även i år men när vi planerade såg det mörkt ut med pandemin, säger Frida Kempe. 

Du är inte ensam, det är inte ditt fel och det finns hjälp att få.

Under förra årets Spela Roll! satsade kommunen på föreningslivet och gjorde utskick där de tipsade föreningar om att plocka upp psykisk ohälsa bland barnen.
– Vi tipsade ledarna om att det finns utbildningar man kan gå. Ledarna kanske är de viktigaste vuxna i barnets liv, och kanske den vuxen som kan hjälpa ett barn att våga öppna upp sig eller ta hjälp, säger Camilla Gilljam. 

– Det är viktigt att uppmärksamma det vi har lokalt och vad det finns för stöd och hjälp att erbjuda. Det är också viktigt att även ledare i föreningslivet och lärare vet om att det finns hjälp, säger Frida Kempe.

De senaste åren är det Lyktan som har varit ledande i kampanjen med stöd från kommunens enhet för folkhälsa och trygghet. Frida Kempe berättar att många hörde av sig till Lyktan när Spela Roll! pågick. 
– Nu har man uppmärksammat att vi finns och man har pratat om Lyktan, och framför allt fick vi många meddelanden på Lyktans Instagram och det är positivt för då har många sett inläggen om kampanjen, säger hon.  
Går det att dra några slutsatser kring vad Spela Roll! 2022 gav för effekter i Sandviken?
– Det är för tidigt att säga vad kampanjen har mynnat ut i under det här året, men nu vi har pratat om det för att bryta stigmatiseringen lite grann och vi kan påminna om vad vi har för stöd och hjälp. 

Camilla Gilljam berättar att det är betydelsefullt för kommunen att föreningar som exempelvis Framsteget ställer upp i kampanjer som Spela Roll!.
– Vi är otroligt tacksamma att Sandvikens IF ställer upp och att det fungerar så enkelt. Det är ett mejl och sedan är allt fixat och spelarna ställer upp. Det är fantastiskt att det går så fort och att det är så enkelt att lösa. Vi kommer att återkomma med andra kampanjer som är på gång.

Du har väl inte missat våra senaste reportage och nyheter som ligger på hemsidan? 
Här nedan hittar du dem! 

Facebook
Twitter
LinkedIn