Nattfotboll endast för tjejer – en lyckad kväll över förväntan

Lördag den 26 mars arrangerades Nattfotboll endast för tjejer. Över 40 tjejer kom till Nattfotbollen och flera av dem var där för första gången. Det vi anade bekräftades: att tjejer lika mycket som killar vill göra Nattfotbollen till en mötesplats för att spela fotboll och lära känna nya vänner. Förutom deltagarna var också flera spelare från SIF:s damlag och deras tränare med under kvällen. 
– Att det bara var tjejer som spelade gjorde jättestor skillnad. Man vågar gå ut på planen och spela och man har inget att skämmas över när det bara är tjejer på plats, säger Ksanet Atobrham, 13, deltagare. 

I reportaget intervjuas både deltagare, spelare från damlaget, ledare från Framsteget Tjejer samt damlagets tränare.  

Över 40 tjejer kom till Nattfotbollen.

Flera av Framstegets ledare har märkt att många tjejer sitter på läktaren i stället för att vara med och spela under Nattfotbollen, trots att de kommer ombytta och ser ut att vilja spela. Därför ville Framsteget göra en kväll bara för tjejer, så att alla som vill och vågar får chansen att spela fotboll.

Det var damlagets tränare Fredrik Andersson som kom med idén om att göra en Nattfotboll bara för tjejer.
– Jag har besökt Nattfotbollen några gånger och blivit konfunderad och lite orolig över att tjejerna inte är med och spelar. Och de få tjejer som är på plats sitter mest på läkaren och tittar, säger han.

Tillsammans med ett antal ledare frågade han tjejerna varför de inte var med och spelade, och svaren de fick var tydliga.
– De sa att killarna spelar för tufft och tjejerna blir inte passade till. Det gör ont i hjärtat att höra sådant och då tänkte jag att nu är det dags att göra en kväll bara för tjejer. 

Besökte skolor för att informera om kvällen
Inför evenemanget besökte ledare från Framsteget flera skolor där de delade ut affischer och gjorde reklam för Nattfotboll för tjejer. Mimmi Sellström, utvecklare Framsteget tjejer och spelare i damlaget, är en av dem som arbetade med förberedelserna, och hon är mycket nöjd över hur kvällen blev.
– Det blev en väldigt lyckad kväll. Av de 40 tjejer som var på plats så var det ungefär 25 stycken som spelade hela tiden från kl. 20-00. Att det var så pass många som stannade hela kvällen är ett bevis på att de tyckte det var roligt. 

Förutom att spela fotboll lyssnade de på musik, umgicks på läktaren och fikade. 
– Av dem jag pratade med var det många som tyckte att det var skönt att det bara var tjejer på plats. Vissa kom dit ensam utan kompisar och några kom i gäng. Alla hittade någon att vara med och det var en väldigt härlig stämning, säger hon. 

Nu ska kvällen utvärderas och möjligheterna att erbjuda Nattfotboll endast för tjejer kommer att utforskas. 
– Vi vill inte att det bara ska bli en engångsgrej, utan tanken är att det kan vara något återkommande. Vi tog också in önskemål av tjejerna på andra aktiviteter man kan göra, till exempel spela basket. 

Ksanet Atobrham, 13 och Elise Landström, 12, är två av de 40 tjejer som deltog. 

Två av tjejerna som var på plats är Ksanet Atobrham och Elise Landström. Och båda är nöjda med kvällen.
– För mig var det första gången jag besökte Nattfotbollen. Jag tycker att det var jättekul. Det är alltid kul att spela fotboll och särskikt matcher, samt att träffa nya kompisar, säger Elise Landström. 

Är det bra att Framsteget gjorde en kväll bara för tjejer?
– Det är väldigt bra för det kanske inte är så många som vågar spela med killarna. De kan vara rädda för att killarna spelar för hårt eller att de säger något, säger hon. 

Hon önskar också att Nattfotboll för tjejer kan fortsätta. 
– Jag tycker det skulle vara bra om man kan fortsätta med Nattfotboll för tjejer, så att fler vågar börja spela med killarna efter ett tag. Kvällen var bra och det fanns vuxna på plats som hade koll på vad vi skulle göra och vi som var där fick vara med och bestämma. 

Ksanet Atobrham har deltagit i Nattfotbollen på sommaren när den håller till utomhus, men inte inne i Bessemerhallen. 
– Eftersom det är så många killar där och de spelar så hårt så vågar man inte spela själv. Den här gången var det jättestor skillnad. Man vågar gå ut på planen och man har inget att skämmas över när det bara är tjejer, och det var jättekul att träffa nya människor, säger hon. 

Flera spelare från damlaget var ju på plats. Är det något du uppskattade? 
– Det betyder jättemycket att damspelarna var med och jag hoppas att det blir fler tillfällen. 

Målet är att vi ska kunna slå ihop Nattfotbollen för både tjejer och killar, men just nu handlar det om att få tjejerna att våga.

Alice Hedström, spelare i SIF:s damlag, var med under kvällen.

En av spelarna från SIF:s damlag som var med under kvällen är Alice Hedström. 
– Det var jättekul för oss att få vara med och jag tror att alla damspelare blev positivt överraskad. Det är kul att få vara en förebild och vi skrattade mycket och träffade jättemånga duktiga tjejer, säger hon.

Hon menar att kvällen blev över förväntan och att det är viktigt att man kan anordna kvällar där tjejerna får ta plats, ha roligt och känna sig duktiga.
– Finns det ett intresse så måste man ta vara på det. Jag pratade med flera tjejer som sa att de tycker att det är lättare att ta plats när det bara är tjejer. Vår tränare Fredrik sa att det här är en chans att bygga upp tjejerna och ge dem självförtroende. Målet är att vi ska kunna slå ihop Nattfotbollen för både tjejer och killar, men just nu handlar det om att få tjejerna att våga. 

Förutom att spela fotboll lyssnade de på musik, umgicks på läktaren och fikade.

Det är Framsteget Tjejer som har stått för planeringen och marknadsföringen av evenemanget, och Samrawit Kefali, ledare i Framsteget Tjejer, menar också att kvällen blev över förväntan.
– Vi blev jätteglada att det kom så många tjejer. Det var en jättebra stämning och alla hade kul. Det var också jätteroligt att vi fick se så många nya ansikten, säger hon. 

Hon är också tacksam över att spelare från damlaget ställde upp.
– Det är jättekul att de ville ställa upp och spela med deltagarna. Jag vill också passa på att tacka till alla som var med, särskilt damlaget, Framsteget Tjejer och de föräldrar som också var på plats. 

Kan det bli mer Nattfotboll endast för tjejer även framåt?
– Absolut, om vi märker att tjejerna vill att vi ska fortsätta så kan vi definitivt göra det. De har sagt att killar kan ge dem många kommentarer som kan vara elaka, något som har lett till att tjejernas självförtroende har gått ned. Vi vill få upp deras självförtroende och låta dem komma till Nattfotbollen och även våga spela med killarna. 

Vattenflaskor från Sandviken Energi
Sandviken Energi bidrog med kort varsel genom att ge vattenflaskor till alla deltagare, något som Fredrik Andersson är tacksam för.
– Jag åkte och hämtade dem dagen innan efter ett spontant samtal till Sandviken Energi. Så jag vill tacka dem för det och gåvan uppskattades jättemycket av både oss och tjejerna, säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn