Under sommaren gör Framsteget en reportageserie för att visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss. Vi har dels intervjuat flera ledare som på olika sätt praktiserat och sedan jobbat hos oss, men också både Arbetsförmedlingen och Bessemerskolan som berättar om samarbeten och extratjänster. Vi har även pratat med en student på Högskolan i Gävle som har gjort sina fältstudier hos oss.

 

Vi vill visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss och berätta vad en praktikplats kan leda till efteråt.

 

Reportageserien börjar med en intervju med gymnasieeleven Nathan Engberg, som under våren 2021 genomförde en längre praktik inom Framsteget och aktiviteten Boll och lek.

Praktiken inom Framsteget ger barn- och fritidsstudenten Nathan möjlighet att känna på arbetslivet

Nathan Engberg går på Praktiska gymnasiet i Gävle och genomför sin praktik inom Framsteget och aktiviteten Boll och lek.

I två månader våren 2021 genomförde Nathan Engberg praktik två dagar i veckan hos Framsteget. Han går på praktiska gymnasiet i Gävle med inriktning barn- och fritid. Under sin praktiktid inom Framsteget har han främst varit med som ledare på Boll och lek. Framsteget träffade honom innan en Boll och lek-träning bara ett par veckor innan sommarlovet.

– Jag tycker det är jätteroligt att praktisera här och man lär sig mycket om att vara en ledare. Det är inte så enkelt som man tror. Man lär sig att vara en god förebild och att ta ansvar, säger han.

 

Nathan Engberg spelar fotboll i Sandvikens IF och det var när hans lärare tipsade honom om att söka praktik inom Framsteget som idén föddes.

– Eftersom jag spelar i SIF tänkte jag att det kunde passa mig bra att göra praktik inom föreningen. Det är perfekt för mig att vara med på Boll och lek och träffa alla barn. Jag testade och det kändes bra redan första dagen, säger han. 

Innan hade han bara hört talas om Framsteget, men visste inte riktigt vad det var.

– Det var min lärare som förklarade för mig och jag fick veta mer när jag kom hit.

 

Två dagar i veckan följer Nathan Engberg med andra ledare på Boll och lek, och han får vara delaktig och ta mycket eget ansvar.

– Man kan säga att jag är som en idrottslärare. Jag kommer dit och är en ledare som berättar reglerna för barnen och vad vi förväntar oss av dem. Vi brukar ha både uppvärmningslekar, huvudlekar och avslutningslekar och i början förklarar vi upplägget för barnen.

Däremot är det viktigt att låta barnen få vara med och bestämma också, menar Nathan Engberg.
– Ibland kan vi fråga dem vad de vill göra. Det är barnen det handlar om och vi vill att dem ska ha det roligt. Prio ett är att de ska må bra och ha kul, säger han.

 

Att vara en god förebild är ett stort ansvar.

”En jättebra förberedelse inför arbetslivet” 

Att komma ut till en arbetsplats och göra praktik kan vara ett bra sätt att få se hur en verksamhet fungerar. Nathan Engberg menar att han har lärt sig mycket tack vare sina månader inom Framsteget.

–  Jag tror verkligen att jag kommer att känna mig bekväm när jag kommer ut i arbetslivet. Jag vet vad man har för ansvar och särskilt inom barn- och fritid, där jag kommer att ha bra koll på hur man ska handskas med barn och vad man ska tänka på. Min praktik är en jättebra förberedelse inför arbetslivet, säger han. 

Hur viktigt är det att man som ung vuxen faktiskt får komma ut till en riktig arbetsplats och se hur det fungerar?

–  Det är jätteviktigt, annars kan det bli som en chock där man inte vet vad man ska göra när man kommer till ett ställe utan att ha erfarenheter. Tack vare praktiken blir man van och känner sig mer bekväm och inte lika nervös. 

Nathan Engberg berättar också att Sandvikens IF som förening betyder mycket för honom, särskilt eftersom han själv spelar fotboll.

– För mig betyder SIF glädje och gemenskap. Det är en jättebra förening framför allt för ungdomar, så de har något att göra på fritiden. Det är en bra förening som får ungdomar att göra bra grejer så de inte hamnar fel.

En viktig del när man jobbar med barn och ungdomar är att vara en bra förebild som de yngre ser upp till. För Nathan Engberg handlar det bland annat om hur man uppför sig mot andra.

– Det handlar om att visa de yngre vad som är rätt och fel. Som förebild kan man inte göra vad som helst, utan det är mycket principer att följa. Det gäller att tänka på hur man pratar och hur man uppför sig med barnen. Jag har själv småsyskon och de ser upp till mig.  Att vara en god förebild är ett stort ansvar, säger han.

 

I sommar kommer Nathan Engberg att jobba inom Framstegets aktiviteter, och efter sommarlovet börjar han årskurs 3 och då utökas praktikdagarna till fyra dagar i veckan. Även då kommer han att vara inom Framsteget.

Facebook
Twitter
LinkedIn