Lördag 23 oktober besökte författaren och sportjournalisten Anja Gatu Nattfotbollen och Bessemerhallen i Sandviken. Hon har skrivit flera böcker som är inspirerade av fotbollsspelare, och under kvällen pratade hon om några av dem till fotbollsälskande deltagare mellan 8-11 år.
Under besöket samtalade hon framförallt om boken ”Gå på mål, Marta!”, som är inspirerad av legendaren Marta Vieira da Silva. En varsin bok delades ut till alla barn som deltog och evenemanget genomfördes i samarbete med Sandvikens folkbibliotek. Vi tackar även Olika förlag och initiativet Tell your sport story, som sponsrade med bland annat böcker.
Nedan kan du läsa intervjuer med Anja Gatu, deltagare som var på plats och en av ledarna inom Framsteget Tjejer.
Det är bara ett par minuter kvar innan författaren och sportjournalisten Anja Gatu ska ställa sig framför barnen på Bessemerhallen i Sandviken och prata om sina fotbollsböcker. Då passar Framstegets kommunikatör på att intervjua kvällens gäst, och hon ser fram emot att träffa barnen.
– Det känns kul! Fotboll och böcker är det som jag tycker mest om av allt, och det som är roligast att jobba med, säger hon.
Anja Gatu är förutom författare också fotbollstränare i FC Rosengård för flickor som är 8-9 år, och hon brukar använda sig av högläsning under träningarna.
– Sport och böcker är mina världar, så därför jobbar vi mycket med högläsning i mitt fotbollslag. Vi börjar varje träning med att äta frukt och läsa en kvart, sedan delar vi läsupplevelsen med varandra, säger hon.
Hon har läst högt för sitt fotbollslag sedan årsskiftet, och menar att det är ett bra sätt att samlas inför träningen.
– Barnen kan släppa dagen i skolan, tjafs med syskon, föräldrar och annat som man bär med sig till träningen och de får en chans att lägga det bakom sig. I stället sitter de tyst och lyssnar, äter frukt och landar tillsammans med sina lagkamrater.
Högläsningen kan hjälpa barnen att koppla det man har hört till sina egna upplevelser, och den kan också kopplas till träningen och fotbollen.
– Böckerna handlar om sådant som spelarna själva är med om. Vi kan prata om hur det känns att förlora, när någon fuskar, om man tycker att domaren har dömt fel, hur det är att vara ny i ett lag och liknande. Det finns mycket som tjejerna kan relatera till. Men de får också träna på att sätta ord på känslor och upplevelser genom litteratur.
Ett misslyckande av vuxna att barn läser mindre
Barn läser i allt mindre utsträckning, och en av anledningarna till att Framsteget samarbetar med Sandvikens folkbibliotek är för att inspirera till läsning och förklara hur viktigt det är. Anja Gatu menar att det är vi i vuxenvärlden som har misslyckats med att få barnen att läsa.
– Det är vi vuxna och vi som jobbar som författare som måste erbjuda bra läsning som barnen vill läsa och kan relatera till. Det är superviktigt att läsa för att få ett språk. Om du inte har ett språk blir blir livet jobbigare och svårare, och läsning är det bästa sättet att lära sig att uttrycka sig och att lära sig ett språk, säger hon.
Anja Gatu har skrivit närmare tio böcker som är inspirerade av olika fotbollsspelare. Hon har träffat spelarna och intervjuat dem, där de har berättat om sin barndom, upplevelser de har varit med om och saker som har hänt. Sedan har hon utgått från intervjuerna och dramatiserat historier utifrån dem.
– Mycket i böckerna är sant, men mycket är också påhittat, säger hon.
Böckerna handlar bland annat om fotbollsspelarna Kosovare Asllani, Marta Vieira da Silva och Behrang Safari.
Boken om Marta är populär
I drygt en timme kommer Anja Gatu att prata med deltagarna på plats, och det är framför allt en av hennes böcker som kommer att få mycket utrymme.
– Boken om Marta kommer jag att prata mycket om. Den handlar om hennes uppväxt i Brasilien, där hon trodde att hon var den enda flickan i världen som spelade fotboll. Hon stötte på mycket fördomar men kämpade alltid för sin rätt att få göra det hon ville. Det är en inspirerande och häftig historia, säger hon.
Hon kommer också att prata generellt kring fotboll och fördomar. Vad hade till exempel hänt om Marta lyssnat på fördomarna, vad hade det blivit av henne då?
– Det är viktigt att stå upp för det man älskar, att välja sin väg och inte lyssna så mycket på vad omgivningen säger.
Vad hoppas du att barnen som besöker Nattfotbollen tar med sig från ditt besök?
– Jag hoppas att de blir ännu mer nyfikna på att läsa och att de hittar någon ny bok som de blir sugna på. Många böcker som handlar om fotboll kan vara ett sätt in i läsningen för barn som inte läser så mycket, säger hon.
Kanske händer det att någon av de som lyssnar på författarbesöket blir inspirerande och själva vill skriva en bok. Anja Gatus viktigaste tips för att bli författare är att läsa mycket.
– Jag har läst en massa år i skolan och på universitet och högskola, men aldrig utbildat mig till författare. Biblioteket var min författarskola, där läste jag allt som jag kom över och det var så jag lärde mig skriva. Så det bästa tipset är att läsa det man känner för, och det spelar ingen roll vad det är, utan det viktigaste är att läsa mycket. Det är mitt största tips.
Det är viktigt att stå upp för det man älskar, att välja sin väg och inte lyssna så mycket på vad omgivningen säger.
- Anja Gatu
Några som ser fram emot författarbesöket är Mohammad-Salah Khaidarow, Abodi Alsaleh och Raian Makondele. Framsteget pratar även med dem en stund innan bokpratet drar igång.
– Det känns roligt och jag har sett fram emot den här kvällen, både för att höra författarbesöket och för att spela fotboll. Jag vill bli fotbollsspelare och då är det viktigt att träna mycket och att gå i skolan, säger Abodi Alsaleh.
Alla tre är överens om att det är viktigt att kunna läsa.
– Det är jätteviktigt för att man blir smartare. Men jag tycker inte om att läsa, i bland läser jag efter skolan. Jag brukar läsa olika böcker, om jag hittar en bok som är bra, så läser jag den, säger Mohammad-Salah Khaidarow.
Raian Makondele brukar inte heller läsa så mycket, men även han tycker att det är viktigt att hålla igång läsningen.
– Jag brukar läsa för min lillebror när han ska sova, men han somnar inte utan han skrattar bara. Men det är viktigt att kunna läsa, man utökar sitt ordförråd, säger han.
En bit in i Anja Gatus samtal är det dags för fikapaus, och då intervjuas fler deltagare.
– Jag tycker att boken om Marta verkar vara jättebra och det är många i min klass som har läst den. Jag vill själv bli fotbollsspelare och då behöver jag träna, kämpa och tro på mig själv, säger Dilniya Abdolah.
Även Dunya Mohamed Saqwe inspireras av Anja Gatus besök.
– Det är jättebra. Man får höra henne berätta om böckerna men utan att hon avslöjar för mycket. Jag tycker att det är bra att Marta följde sina drömmar. Det är viktigt att följa sina drömmar och jag blir inspirerad av att lyssna på Anja Gatu, säger hon.
Sumeya Ilyas Hassan tycker, till skillnad mot flera andra som Framsteget pratar med, om att läsa.
– Jag läser gärna fotbollsböcker. Det är viktigt att läsa och att lära sig nya ord, säger hon.
Även hon inspireras av boken om Marta.
– Jag blir sugen att läsa den direkt när jag kommer hem. Jag har också varit med om folk som säger att man inte kan spela fotboll för att man är tjej, men jag bryr mig inte om dem. Jag bara gör det. När jag tänker på vad Marta har gått igenom så ska jag också följa mina drömmar.
Nattfotbollen handlar inte bara om att springa runt och göra aktiviteter, utan vi vill också att deras kunskaper ska förstärkas.
- Adiam, ledare Framsteget Tjejer
Dilsher Moustafa besökte för första gången Nattfotbollen i samband med författarbesöket. Han är positivt överraskad och vill komma tillbaka fler gånger.
– Det är bra och roligt här. Och det är kul att lyssna på Anja Gatu, säger han.
Han berättar också att han har lärt sig nya saker utifrån hennes samtal.
– Jag har lärt mig om flera fotbollsspelare och deras liv. När jag blir stor vill jag bli fotbollsproffs, för då får man mycket pengar som jag kan ge till min mamma och pappa.
Även Dilsher Moustafa håller med de andra deltagarna på plats om att läsning är viktigt.
– Jag läser böcker som jag har hemma, de handlar om fotbollsspelare. Det är viktigt att kunna läsa när man är barn, till exempel för att veta hur man ska göra om man vill köpa saker, säger han.
Det är Framsteget Tjejer som har planerat inför kvällen, tillsammans med Sandvikens folkbibliotek. En av ledarna är 19-åriga Adiam och hon berättar att det stora jobbet har varit att få hit många barn.
– Det har inte varit så mycket planering, utan vi vill att så många som möjligt ska få ta del av det Anja Gatu pratar om, säger hon.
Vidare berättar hon att Nattfotbollen har flera syften, och att läsning är en bra sak att fokusera på.
– Läsning är jätteviktigt eftersom det är kunskap. Att kunna läsa leder också till en utveckling av det svenska språket. Nattfotbollen handlar inte bara om att springa runt och göra aktiviteter, utan vi vill också att deras kunskaper ska förstärkas, och läsning är en pluspoäng.
Hon tror att författarbesöket har många positiva effekter hos deltagarna.
– Det kanske blir mer verkligt för barnen när det kommer hit någon som vill lära ut, och inte bara pratar så som man gör i ett kompisgäng. Det är en person som har kunskap och som vill lära ut till barnen. Det blir lite mer på riktigt och jag tror att barnen tar det mer seriöst då.
Framsteget Tjejer hoppas att barnen lär sig något nytt under kvällen och att de minns något från författarbesöket.
– Kanske väljer någon att läsa Anja Gatus böcker, säger Adiam.
Efter drygt en timme har Anja Gatu pratat klart, och en som också blev inspirerad är Nourdin Jassufsahan.
– Jag kommer att läsa boken om Marta. Och det jag tar med mig från samtalet är att jag hoppas kunna gå vidare med mina drömmar och inte förändra mig för någon annans åsikt, säger han.
Han menar att Anja Gatu gav honom självförtroende inför vuxenlivet.
– När jag blir stor vill jag bli doktor, företagare eller ekonom, och jag fick inspiration till att tro på mig själv.
Läs gärna vårt reportage från i somras då författarna Philip O’Connor och Haidar Hajdari gästade Nattfotbollen och pratade om sin senaste bok ”När allt står på spel”.