Boll och lek för grundsärskolans elever

En timme i veckan träffar Boll och lek barn från grundsärskolan.

Sedan januari i år har Framsteget hållit i Boll och lek för Norrsätraskolans grundsärskola. En elevgrupp på drygt 12 personer i olika åldrar och klasser brukar delas upp i två olika grupper, och därmed delta i aktiviteten varannan vecka. Boll och lek anordnas för de barn som går på fritids och även skolpersonal brukar vara med. Framstegets kommunikatör gjorde ett besök på Norrsätraskolan och intervjuade både barn, elevresurs och ledare från Framsteget.

– Det är kul att leka med kompisar och träffa andra klasser, säger sjuåriga Isac. 

Isac, Elias och Clara.

Det är tisdag och om fem minuter börjar veckans Boll och lek för grundsärskolan. Utanför gymnastiksalen har barn och skolpersonal samlat ihop sig, och så fort Framstegets ledare anländer är det flera av barnen som går fram och kramar dem. Väl inne i hallen startar de med en kort samling innan det är dags för dagens första lek. 

Elias, 10, berättar att de brukar variera mellan flera olika lekar.
– Vi brukar köra slajmen, linjejaga, istappen och spela fotboll. Det roligaste är istappen och fotboll.
Finns något du vill göra som ni inte har gjort förut?
– Jag vill spela bandy för det är roligt, säger han.

Clara, 11, tycker även hon att slajmen är en av favoritlekarna.
– Slajmen, istappen och under örnens vingar kom är bäst. I istappen blir man jagad och om man blir tagen ställer man sig helt stilla. Men när någon annan kryper under kan man bli fri och rädda varandra, säger hon. 

Förutom att leka så får barnen också träna på att samarbeta och följa regler.
– Vi har regler hela tiden i Boll och lek och det är bra. Vi lyssnar och vi räcker upp handen om vi vill säga något. Om man inte lyssnar får man först en varning och får sätta sig på bänken, vid andra varningen får man gå ut och efter tredje varningen blir man avstängd från Boll och lek, säger Clara. 

Isac, 7, tycker att det är roligt med Boll och lek.
– Det är kul att leka med kompisar och att träffa andra klasser. 
– Det är roligt att spela hockey och åka skridskor. Jag gillar också att åka skateboard och spela boll. 
Vad brukar du önska att ni ska göra för lekar?
– Röda lyktan stopp. Då springer jag och är snabb som Spindelmannen. 

De är helt söndersvettiga när de går härifrån och det är jätteroligt.

Klara Spångberg jobbar som elevresurs på grundsärskolan och enligt henne är Boll och lek en av veckans höjdpunkter för barnen.
– Alla längtar till tisdagarna när Boll och lek kommer. Det betyder jättemycket för barnen och man ser att detta är det bästa som händer i veckan på fritids, och de längtar efter att ledarna ska komma, säger hon. 

Under Boll och lek-timmen får barnen röra på sig genom olika lekar och sporter, något som Klara Spångberg tycker är viktigt.
– Alla behöver röra på sig och samspela med andra, och alla kanske inte rör på sig hemma på fritiden eller känner sig inkluderade, men här har de samma förutsättningar. Så det är superviktigt att det är Boll och lek en gång i veckan, säger hon.
– Vi har också idrott på skolan men då är man med sin klass. I Boll och lek blandas man med andra och får samspela och socialisera sig med andra. Ledarna kommer också med andra lekar och förslag och blandar ut det med vad vi brukar göra. 

Det är inte bara lekar som barnen får lära sig. De pratar också om regler och vikten av att kunna samarbeta.
– Vi pratar om att följa regler, det är ingen självklarhet utan något man måste träna på. Så det försöker vi nöta mycket, och det är viktigt att vi gör det i Boll och lek också, säger hon. 
Hur får barnen träna samarbete?
– Dels i samarbetsövningar där man till exempel ska klättra i och ur en rockring, dels i leken ”istappen” där man ska hjälpa varandra. Det är mycket samarbete och det är roligt att se barnen skratta. De är helt söndersvettiga när de går härifrån och det är jätteroligt. 

Hon säger också att det kanske är lätt att tro att Boll och lek bara betyder att man leker en timme en gång i veckan, men hon menar att det är mer än så.
– Det gör större nytta än vad man tror och det gör verkligen skillnad för barnen. 

Klara Spångberg, elevresurs på Norrsätraskolans grundsärskola.

Det ger mig så mycket glädje att få se deras glädje.

Christina Mårtensson är spelare i SIF:s damlag och jobbar inom Framsteget som samordnare för Boll och lek. Det var grundsärskolan själva som kontaktade Framsteget och ville anlita Boll och lek.
– Jag tycker att det var jättespeciellt när de hörde av sig, och tycker att det är roligt att de vill vara med i vår verksamhet och nyttja Framsteget, säger hon. 

Hon brukar försöka planera in att ha fler ledare på plats än vanligtvis, för att på så sätt kunna möta alla elevers olika behov. 
– Vissa barn förstår alla lekar vi gör, medan vissa inte gör det, och de som inte förstår måste också få vara med. 

Christina Mårtensson brukar fråga lärarna på skolan om hur de tycker att det fungerar med Boll och lek, och får ofta till svar att det är vad eleverna pratar om hela veckan och ser fram emot.
– Man känner verkligen att barnen kommer till Boll och lek med mycket energi och de tycker att det är roligt. Jag tycker också att barnen förstår att de också kan vara med, att de inte ska känna sig annorlunda. De är lika mycket värda för oss.
Hur är det att jobba som ledare för barn som går på grundsärskolan? 
– Det är den bästa skolan för mig att gå till. Jag tycker att det är härligt att hänga med barnen en gång i veckan, och det ger mig så mycket glädje att få se deras glädje. 

Christina Mårtensson, samordnare och ledare Boll och lek.
Facebook
Twitter
LinkedIn