Nu har vi dragit igång vårt samarbete med den ideella föreningen Kodcentrum, som arbetar med att introducera barn till programmering och digitalt skapande. Framsteget kommer att använda deras upplägg i flera aktiviteter, med förhoppningen att öka intresset för kodning och programmering. Först ut att ta del av upplägget är Sportfritids, och snart även Framsteget Tjejer.
– Äntligen är vi igång med samarbetet i våra aktiviteter. Vi har haft många möten genom åren och sen kom pandemin emellan. Nu gäller det att hålla i detta och fortsätta, säger Chia Abdolah, verksamhetschef Framsteget.
Under förra veckan testade Sportfritids det upplägg som Kodcentrum har gjort, där deltagarna startade med en form av robotlek.
– Vi har även fått ett antal lånedatorer som de kan göra små spel med, men förra veckan smygstartade vi med en fysisk robotövning, där deltagarna fick träna på att se vad programmering över huvud taget handlar om, säger Edi Buhic, ledare i Framsteget och kunnig inom teknik och programmering.
I leken fick barnen växla mellan att själva agera robot och sedan leda roboten, för att på så vis förstå att det krävs en person för att genomföra programmering.
– Din roll som programmerare är väldigt stor, därför startade vi med en rolig lek, säger Edi Buhic.
Möjligheten att få prova på programmering uppskattades också av barnen, som ville lära sig mer.
– Barnen tyckte det var superkul och inspirerande, och man märkte att de ville fortsätta. De blev också intresserade av att gå upp ett par nivåer och få fler utmaningar, så intresset finns, säger han.
Det är under mellis-stunden som Sportfritids kommer att väva in programmering, innan de fysiska aktiviteterna börjar, och Edi Buhic har positiva förväntningar över vad samarbetet med Kodcentrum kan leda till.
– Jag hoppas att vi kan väcka intresse inom tekniksektorn och särskilt riktat till tjejer. Vi behöver fler kvinnliga stjärnor inom tekniksektorn och att börja redan i lägre åldrar är en grymt bra start, säger han.
Vi behöver fler kvinnliga stjärnor inom tekniksektorn och att börja redan i lägre åldrar är en grymt bra start.
- Edi Buhic
Mohamud Hussein är samordnare för Sportfritids, och även han ser fram emot att använda sig av Kodcentrums upplägg.
– Tanken är att vi ska fortsätta att prova och testa oss fram, och att det sedan ska vara en del av verksamheten framöver. Det är vi jättetaggade på, säger han.
Han tror också att det är bra att barnen får göra något nytt under Sportfritids.
– Det här är ett sätt att prova nya saker, oftast vill barnen göra samma typer av aktiviteter. Men vi vill även påminna om att vi inte bara springer och leker, utan vi vill vara en verksamhet där vi skapar olika intressen för barnen. Hos oss får de hjälp med läxor och andra skolverksamheter, de får ha roligt och röra på sig, och samarbetet med Kodcentrum är ett sätt för oss att tänka på vikten av att aktivera hjärnan, säger han.
När Kodcentrums upplägg presenterades för barnen, var de till en början lite skeptiska, men ändrade snabbt inställning.
– De var lite negativa först och tyckte att det är roligare att spela än att programmera, men när de fick prova genom den lek vi gjorde, då fick man se en helt annat sida. De fick tänka, diskutera och lösa olika problem och det var jättepositivt att de tyckte det var roligt.
Kodcentrum jobbar framför allt med mångfaldsfrågor och för att väcka intresse kring programmering och kodning, särskilt när det gäller tjejer. Men de vill också nå ut till personer som inte ges möjlighet att prova på den typen av aktiviteter, något som Framsteget kan vara med och bidra till.
– Vi träffar många barn och ungdomar som vi vet sällan exponeras för kodning och programmering, och vi kanske kan väcka intresse hos några åtminstone, säger Chia Abdolah, verksamhetschef Framsteget.
Samarbetet med Kodcentrum ska i första hand integreras i redan befintliga aktiviteter, snarare än att användas som en egen verksamhet.
– Det är ett led i det vi redan gör. Vi har också samarbete med Sandvikens folkbibliotek för att öka deltagarnas läsning, så det händer nya saker inom Framsteget som ska införlivas i nuvarande verksamhet.
För ett par veckor sedan åkte drygt 10 ledare från Framsteget till Kodcentrum i Stockholm för att få en utbildning i hur de kan jobba med programmering och kodning.
– De har gett oss en hel del pedagogiskt material som vi kan använda när vi lägger upp projektet, så att barnen och ungdomarna lär sig.
Förutom att Sportfritids är igång med kodning och programmering, så planerar även Framsteget Tjejer kring hur de kan använda sig av Kodcentrums upplägg.
– Vi börjar med Sportfritids och Framsteget Tjejer, sen tänker jag också att andra aktiviteter på sikt kan bli aktuella.
Chia Abdolah har ett tydligt mål med vad samarbetet kan leda till.
– Det finns barn och ungdomar som aldrig skulle få upp ögonen för kodning och programmering, och där tror jag att vi kommer att göra en stor insats. Drömmen är att några går vidare med det här själva, kanske genom att välja sådana inriktningar på gymnasiet och högskolan. Det är drömmen, och vi tror att det finns tillräckligt många som inte har någon kännedom om detta. Nu gäller det att hålla i detta och fortsätta, säger han.
Du har väl inte missat våra senaste reportage och nyheter som ligger på hemsidan?
Här nedan hittar du dem!