Under sommaren gör Framsteget en reportageserie för att visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss. Vi har dels intervjuat flera ledare som på olika sätt praktiserat och sedan jobbat hos oss, men också både Arbetsförmedlingen och Bessemerskolan som berättar om samarbeten och extratjänster. Vi har även pratat med en student på Högskolan i Gävle som har gjort sina fältstudier hos oss.

 

Vi vill visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss och berätta vad en praktikplats kan leda till efteråt.

 

I del sex, som för övrigt är den sista delen i vår reportageserie, möter vi Thomas Johansson. Han är lärare på Bessemerskolan i Sandviken och hade under två läsår ett nära samarbete med Framsteget, där flera ensamkommande afghanska killar fick möjlighet att göra praktik inom föreningens olika aktiviteter.

Elever från Bessemerskolan fick ta ledarrollen och praktisera inom Framstegets olika aktiviteter

Thomas Johansson, lärare på Bessemerskolan, ser gärna ett samarbete med Framsteget igen.

Under två läsår fick elever på Bessemerskolans yrkesintroduktionsutbildning chansen att genomföra praktik hos Framsteget. Eleverna bestod av flera ensamkommande afghanska killar som läste inriktning mot idrott och friskvård. En av elevernas lärare, Thomas Johansson, minns tillbaka och menar att det var givande för eleverna att få göra praktiskt arbete genom Framsteget.
– Vi hade ett mycket gott samarbete och vi var i stort behov av praktikplatser. I utbildningen ingick också en ledarutbildning och då var det klockrent att mina grabbar fick följa med Framsteget på tre olika aktiviteter, säger han.

Eleverna instruerade och höll i aktiviteter inom gym och Sportfritids och de åkte även runt utanför tätorten och aktiverade mellanstadiebarn. Samtidigt fanns det alltid huvudansvariga inom föreningen som var med. Thomas Johansson berättar att eleverna själva tyckte det var roligt att prova på arbetslivet.

– De tyckte det var jättekul och de hade ett rullande schema där alla elever fick ungefär lika mycket av varje aktivitet. Dels fick de känna på ledarrollen, dels träna på att vara i kontakt med samhället och öva på att prata svenska, säger han.

Framsteget och Sandvikens IF gör ett fantastiskt jobb med sin vidgade människosyn och samhällssyn. Jag hoppas att jag kan samarbeta med Framsteget i framtiden.

Under två läsår fick elever från Bessemerskolan göra praktik inom flera av Framstegets olika aktiviteter.

I vår reportageserie har samtliga intervjuade konstaterat att det är viktigt att man som barn, ungdom och vuxen får möjlighet att komma ut i arbetslivet och att ett bra sätt är att börja med praktik. Det håller även Thomas Johansson med om.

– Jag tror att det är jätteviktigt, därför att det är ju ut i verkligheten vi ska och verka senare. Då måste man ha kunskap om det och jag tror det blir mer givande att man läser teori och sedan befäster det i praktiskt arbete, säger han. 

Han menar också att det för vissa är ”learning by doing” som gäller – att man lär sig genom att göra det praktiskt.

– Alla människor är inte lika. Learning by doing passar bättre för andra, men bra för alla, så tänker jag.

Hoppas på samarbete längre fram
Det har gått ett läsår sedan eleverna gick ut skolan och i dagsläget finns inget pågående samarbete mellan Bessemerskolan och Framsteget, men det är ingen omöjlighet att det kan bli så längre fram. I alla fall om Thomas Johansson får spåna.

– Jag brukar vara kreativ och förhoppningsvis hittar jag en ny idé, om inte kommande läsår så längre fram. För Framsteget och Sandvikens IF gör ett fantastiskt jobb med sin vidgade samhällssyn och människosyn. Jag hoppas att jag kan samarbeta med Framsteget i framtiden, men jag har ingen direkt plan just nu, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn