Under sommaren gör Framsteget en reportageserie för att visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss. Vi har dels intervjuat flera ledare som på olika sätt praktiserat och sedan jobbat hos oss, men också både Arbetsförmedlingen och Bessemerskolan som berättar om samarbeten och extratjänster. Vi har även pratat med en student på Högskolan i Gävle som har gjort sina fältstudier hos oss.

 

Vi vill visa vilka möjligheter som finns att göra praktik hos oss och berätta vad en praktikplats kan leda till efteråt.

 

I del två får vi möta Marzieh Nazari som har gått från en kort praktik på två veckor, till att i dag jobba heltid inom Framsteget. 

Marzieh gick från två veckors praktik till heltidsanställning

Marzieh Nazari tycker att det är viktigt att både barn, ungdomar och vuxna får möjlighet att röra på sig och träna.

Det var när Marzieh Nazari var 21 år och studerade på SFI som hon fick kontakt med Framsteget.

–– Jag träffade Framstegets ansvarige Chia Abdolah på Göransson Arena och då berättade jag för honom att jag vill göra praktik inom Framsteget. Jag fick komma på en intervju och sedan blev jag antagen till två veckors praktik. I början var jag med på aktiviteterna Hälsan och Sportfritids, säger hon.

 

De två veckorna ledde sedan till arbete med timlön och numera är hon anställd på heltid genom en extratjänst, där Arbetsförmedlingen är med och hjälper till. Hon berättar att de första två veckorna med praktik har haft stor betydelse för henne.

– Jag trodde att Chia skulle säga ”nej tyvärr, har vi inget jobb till dig, hejdå” efter min praktik, men de sa att jag kunde komma och jobba. Det betyder mycket för mig och det är jättekul. Eftersom jag går på SFI får jag jättebra träning i att lära mig språket när jag jobbar. På jobbet måste jag prata, annars är det inte okej varken för mig, andra ledare eller barnen.

 

 

När timanställningen började fortsatte hon att jobba med Hälsan och Sportfritids, men också Nattfotboll och olika cuper. På grund av Coronapandemin jobbar hon just nu med Boll och lek, i stället för Sportfritids.

 

Språket är det viktigaste och barnen har lärt mig många nya ord.

Marzieh Nazari berättar att hon får bra tillfällen att träna på det svenska språket när hon träffar barn och ungdomar inom Framsteget.

– Vi pratar mycket med barnen och de hjälper mig jättemycket med språket. De pratar sakta och det gör att jag förstår vad dem säger. Språket är det viktigaste och barnen har lärt mig många nya ord, säger hon.

En av Framstegets tre pelare handlar bland annat om att ge barn, unga och vuxna möjlighet till rörelse och minskad inaktivitet och ohälsa, något som Marzieh Nazari tycker är bra.

– Det är jätteviktigt och bra för hälsan att motionera. Många barn går hem efter skolan och spelar dator och rör inte på sig. Det är bättre när de kan komma till oss och spela. Barnen på Sportfritids får också, förutom att spela exempelvis fotboll och basket, mellanmål, sällskap och läxhjälp efter skoltid, säger hon.

 

En av de aktiviteter Marzieh Nazari också har jobbat med är som cityvärd. De bedrivs i Sandvikens kommun på kvällar och helger. De arbetar där barn och ungdomar finns, samtalar och integrerar med dem, för att öka känslan av trygghet och omtanke.

– Vi kan till exempel fråga ungdomarna vad dem gör och varför de är ute just nu. Vi lär känna många ungdomar genom att prata med dem, säger hon.

I slutet av året går Marziehs extratjänst genom arbetsförmedlingen ut, och det är i dagsläget oklart hur framtiden inom Framsteget ser ut. Men Marzieh Nazari vet vad hon helst önskar.

– Jag hoppas att jag får fortsätta, säger hon. 

 

I nästa del av vår reportageserie möter vi arbetsförmedlare Margith Huhtala, som kommer att berätta mer om Arbetsförmedlingens extratjänster och hur det fungerar inom Framsteget. 

Facebook
Twitter
LinkedIn