Sommarens Nattfotboll har hållit till utomhus på Nya Bruket. Antalet deltagare har varierat från gång till gång, men oftast har 40-60 barn och ungdomar deltagit under en kväll. Julia Woxlin började jobba som ny ledare under sommaren, något som hon ser tillbaka på med glädje. 
– Det är det roligaste jobbet jag har haft, säger hon. 

I det här reportaget intervjuas Julia Woxlin, ledare för Nattfotbollen och Rodin Hajo, projektledare för Shanazis hjältar, som utbildar nio ungdomar inom hedersrelaterat våld och förtryck i Gävle kommun. Trevlig läsning! 

Julia Woxlin jobbade som ledare under sommarens Nattfotboll.

Trots namnet Nattfotboll, är inte fotboll den enda aktiviteten som genomförs på fredag- och lördagskvällarna. Julia Woxlin berättar också att de under sommaren har spelat basket och lekt i parken som ligger i anslutning till fotbollsplanen.
– Nattfotbollen är jätteviktig eftersom fotboll är en populär sport och många älskar när vi kommer dit och spelar med barnen och ungdomarna. Det är också viktigt att de rör på sig mycket, framför allt efter skolan när de har varit stillasittande länge. 

Men hon menar också att Nattfotbollens ledare är en trygg punkt för de barn och ungdomar som deltar.
– Många kommer fram och pratar med oss ledare om något är jobbigt eller liknande. De ska veta att vi finns där för dem och att de kan prata med oss. När jag ser deltagare på till exempel stan pratar jag med dem i stället för att vara osynlig. Jag lyssnar på alla och jag vill att de ska våga komma fram och prata med mig om det är något, säger hon.

Julia Woxlin har själv varit med i Nattfotbollen som deltagare när hon var yngre.
– Då var vi i Bessemerhallen och jag minns att det var så mycket folk och vi var taggade och körde turneringar. Det var öppet även på julafton och nyårsafton, det var jätteroligt, säger hon. 

Så att några år senare få vara med som ledare har stärkt henne. 
– Det är det roligaste jobb jag har haft. Jag älskar att lära känna nya människor från olika kulturer. Och att få se barnen göra det de brinner för är det bästa, säger hon. 

Chia, Framstegets verksamhetschef. Deya, Mohammed, Shakir, Lukman och Luftrahman, utbildar sig inom Shanazis hjältar och jobbade som ledare under sommarens Nattfotboll.

Det var även fler som kom in som nya ledare under sommarens Nattfotboll, bland annat sex ambassadörer från Gävle kommuns projekt Shanazis hjältar. Projektet startade från början Linköping 2010 där man ville utbilda unga killar att ta avstånd från hedersrelaterat våld och förtryck samt jobba med attitydförändring i samhället. De senaste åren har Gävle kommun satsat på ett liknande projekt och sedan i februari tidigare i år utbildar kommunen nu nio killar till att bli ambassadörer. Sju av dem var ledare under Nattfotbollen. 
– Vi har en ung kille som är med i Shanazis hjältar som spelar i SIF U17, och när man är med i ett sådant projekt som vi har är man ambassadörer och goda förebilder, så då tänkte jag att vi kunde få till ett samarbete där vi lyfter honom i Shanazis hjältar och Framsteget kan lyfta honom i era verksamheter som ledare, säger Rodin Hajo, projektledare från Shanazis hjältar. 

Detta ledde till ett antal möten om hur Framsteget kan dra nytta projektet och frågorna kring hedersrelaterat våld och förtryck. Och det började med att killarna fick rollen som ledare under Nattfotbollen.
– Jag har nyligen pratat med grabbarna och de tyckte att det hade varit jätteintressant och roligt på Nattfotbollen. De ser fram emot att jobba mer och de tyckte det var positivt att ha rollen som ledare. 

Varför är just Nattfotbollen ett bra forum för killarna att utvecklas? 
– Dels för att ni i Framsteget träffar så många unga killar och tjejer, och här i Sverige vet vi att många av tjejerna försvinner från de olika aktiviteterna när de kommer in i puberteten. Därför kan det vara bra för unga ledare att ta reda på varför de försvinner, kanske finns det en bakgrund med påtryckningar hemifrån. Då kan vi jobba med de här unga tjejerna och prata med föräldrarna för att inte tappa dem. Det är en sådan insats där vi ser problematik, säger Rodin Hajo. 

Men han menar också att det är ett bra sätt att jobba med mänskliga rättigheter.
– Om en person blir utsatt så får killarna lära sig att inte acceptera det. Då kan man gå fram och stoppa så att ingen blir mobbad och försvinner från idrotten, för ju mer barn rör på sig, desto bättre är det. 

I december väntas killarna vara färdigutbildade och då kommer de att lyfta frågorna om hedersrelaterat våld och förtryck, men det är ännu oklart om de kommer att göra det i samarbete med Framstegets verksamheter. 
– Nattfotbollen är en viktig arena för unga killar och tjejer och det är viktigt att de ser goda förebilder. Erfarenheten att få jobba med ungdomar är det som kommer att ge de här grabbarna mest, att få träffa på nya människor och utmaningar i livet. 

Rodin Hajo, projektledare Shanazis hjältar.
Facebook
Twitter
LinkedIn