Uppladdning inför årets tre sommarläger i Framstegets anda

Förra sommaren genomfördes Framstegets dagläger för första gången och snart är det dags igen. I år utökas det till tre olika läger – ett för lågstadieelever, ett för mellanstadieelever och ett endast för tjejer som har gått ut årskurs 6. 
– Min förhoppning är att det ska bli lika lyckat som förra året. Att se de barn som verkligen behöver detta och att få se deras glädje är själva grejen med lägren, säger Håkan Larsson, samordnare Framsteget läger. 

Bilder från förra årets läger.

Sommarens läger har samma upplägg som förra året. Det vill säga ett dagsläger som pågår måndag till fredag, vecka 26, 27 och 28, där deltagare och ledare gör olika utflykter. Det finns 20 platser per barn och per vecka. Förra året besökte de bland annat leklandet Delfinen, Högbo Bruk, 2047 Science Center i Borlänge och lägret avslutades med en heldag i Furuviksparken. Lägren finansieras med stöd från Göranssonska stiftelserna och är till framför allt för de barn som har det tufft ekonomiskt.
– Det gäller barn och ungdomar som inte kommer att komma hemifrån i sommar. De flesta barnen kanske åker på någon semesterresa, men dessa barn gör inte det och då får de vara med på detta läger, säger Håkan Larsson. 

Han tycker att upplägget på lägren rimmar bra med Framsteget som verksamhet,
– Det är vad Framsteget står för tycker jag. Vi jobbar mot alla människor men framför allt de som har det tufft. Att kunna erbjuda vissa barn denna möjlighet är den främsta orsaken till lägren. Det finns många som har det tufft. 

Nytt för i år är att ni anordnar ett läger endast för tjejer som slutar årskurs 6. Varifrån kom den idén? 
– Tjejlägret kan ses som en belöning för att man har gjort bra ifrån sig under mellanstadiet, men inte att man har varit bäst i klassen. Det kan handla om att man har kämpat, gjort sitt bästa och varit en bra kompis, säger han. 

Vi jobbar mot alla människor men framför allt de som har det tufft. Att kunna erbjuda vissa barn denna möjlighet är den främsta orsaken till lägren. Det finns många som har det tufft.

Trots förra sommarens lyckade läger blev inte alla platser fyllda. Det är något som Håkan Larsson jobbar extra mycket med inför årets läger, och det första är redan fullt. 
– Jag hoppas verkligen att det blir fullt och jag tar hjälp av skolornas kuratorer, familjecenter och Ringblomman. Det är många instanser som vet om lägret, men jag vet inte vad det är som gör att vi inte får in anmälningar. För mig borde det vara fullt redan första veckan när vi går ut med lägren, säger han. 

Förutom Håkan Larsson kommer Chia Abdolah, ansvarig Framsteget, och drygt sju ledare från föreningen att vara med. Under tjejlägret kommer det endast att vara ledare från Framsteget Tjejer. Lägren kommer att avslutas med att gå på badhuset och bio de två första veckorna, medan tjejerna har ett lite annat avslut med en heldag på Göransson Arena. 

Hur går det med förberedelserna inför sommarens läger?
– Just nu håller vi på att planera och ta kontakt med alla ställen vi ska besöka. Vi beställer också kläder som ska tryckas. Det är mycket planering men mycket går på rutin och jag har gjort liknande läger i flera år, men ändå blir det stressat i slutändan. 
– Först och främst vill vi få ihop deltagare. Det viktigaste är att vi får fullt och det ska vi se till att det blir. 

Håkan Larsson, samordnare för Framstegets sommarläger.
Facebook
Twitter
LinkedIn